Što je Pilates?

Pilates metoda vježbanja i oblikovanja tijela jedinstveni je sustav vježbi istezanja i snage koji je prije devedeset i nešto godina razvio Joseph H. Pilates. Pilates sustav jača i oblikuje mišiće, ispravlja držanje tijela, pružajuči nam gipkost i ravnotežu, ujedinjuje tijelo i um te usavršava oblik tijela.

U vrijeme kad se fitness industrija spotiče o samu sebe kako bi stvorila nove načine vježbanja, Pilates metoda se, više od devet destljeća uspješnosti, ističe kao isprobana formula vježbanja, koja donosi neupitne rezultate. Pilates metoda razvijena je da stvori zdravo tijelo, um i zdravu životnu naviku pa mnogi njezinu poruku uravnoteženosti shvaćaju ozbiljno. Ne znamo je li uzrok nova svijest ili veliko nezadovoljstvo rezultatima pomodnih programa vježbanja, ali u posljednjih desetak godina znatno je poraslo zanimanje za pokrete koji su usmjereni na tijelo i um. Shvaćamo da vježbanje treba biti važan dio našeg života, ali da vježbanje treba povećati uživanje u cjelovitosti života, a ne umanjivati ga. Prihvatimo li Pilates vježbe na prostirci, možemo vrijeme provedeno vježbajući u dvorani ili doma svesti na minimum, a postići ćemo maksimalne rezultate i uvježbati čitavo tijelo. Vježbe na prostirci uče da je tijelo najbolji i jedini alat nužan za postizanje tjelesne kondicije.

Stari sustavi vježbanja razočarali su nas iz još jednog razloga: temelje se na izoliranju mišića i individualnom vježbanju pojedinačnih dijelova tijela, umjesto da se prema tijelu odnose kao prema cjelini, što ono i jest. Loše tjelesno stanje posljedica je neuravnoteženog izvođenja nedovoljno učinkovitih vježbi, koje izoliraju određene dijelove tijela a zanemaruju druge. Ako nam je cilj da vježbanjem uravnotežimo tijelo, poboljšamo krvotok, smanjimo stres, povećamo izdržljivost, izgledamo bolje i osjećamo se sjajno, ne bi li bilo razumno koristiti metodu koja sve nabrojano potvrđuje već više od skoro jednog stoljeća?

Pilates filozofija usmjerena je na vježbanje tijela i uma tako da djeluju kao jedna cjelina prema ostvarenju sveukupne tjelesne kondicije. Joseph Pilates je već u svoje vrijeme razumio u kojoj mjeri prenatrpani dnevni raspored opterećuje tijelo i um. Pilates je težio promijeniti naše ponašanje kako bi smo pri vježbanju tijela imali na umu učinkovitost u obavljanju svakodnevnih zadataka. Vjerovao je da će njegova metoda potaknuti ljude da postanu produktivniji i duhom i tijelom. Zbog toga su Pilates vježbe prilagođene tjelesnim i vremenskim ograničenjima osobe, a pri tome ipak zadržavaju svoje mnogobrojne značajke.

Pilates je počeo razvijati svoj sustav vježbi početkom 20. Stoljeća u Njemačkoj. Oboljevši kao dijete od astme i rahitisa, osmislio je ovu metodu s namjerom da osnaži svoje osjetljivo i boležljivo tijelo. Nazvao ju je „umijeće kontrologije“ ističući svoj jedinstven pristup korištenja uma da se ovlada mišićima. Dok je stažirao tijekom Prvog svijetskog rata, podučio je svoje kolege ovoj metodi, što ih je obranilo od epidemije gripe 1918 godine. U drugoj polovici rata Pilates je obavljao razne pomoćne poslove u bolnici na otoku Manu, gdje je počeo raditi sa bolesnicima koji su bili vezani za krevet. Na krevete je pričvrstio opruge koje su pridržavale bolne udove bolesnika dok je radio sa njima,pa su uskoro i on, a i drugi liječnici, primjetili da se bolesnici brže oporavljaju.

Vježbe uz pomoć opruga postale su osnova za spravu koju će Pilates naknadno osmisliti i koja će se koristiti u kombinaciji s vježbama na prostirci. Pilatesovo ime često se dovodi u vezu sa spravama koje izgledaju zastarjelo, ali vježbe na prostirci izvorni su sustav pokreta koje je stvorio i jednako su učinkovite kao i vježbe koje se izvode na spravama. Pokreti u Pilatesovim vježbama na prostirci ne zahtijevaju nikakvu opremu te se mogu izvoditi u svakom prostoru gdje se tijelo može udobno ispružiti. Joseph je osnovao prvi službeni Pilates studio u New Yorku nakon što je 1926 godine imigrirao u Sjedinjene Američke Države. Još od svog predstavljanja američkoj kulturi, Pilates vježbe zadržale su stalan broj privrženih sljedbenika. One su bile tajna koju su plesači i izvođači držali za sebe sve do kasnih 1920_tih. U posljednjih nekoliko godina otkrili su ih i sportaši, modeli i glumci koji kažu da na svojim snažnim i gipkim tijelima mogu zahvaliti Pilates metodi.

Joseph Pilates je 1945 godina napisao knjigu Povratak u život. Ovaj naslov uistinu simbolizira samu prirodu njegove metode. Kroz koncentrirani i stvaralački napor i vi ćete uživati u bezbroj blagodati ove jedinstvene metode oblikovanja koja budi vaše tijelo putem pokreta te vaš um putem svjesnog mišljenja. Ova kombinacija stvara dodatnu pogodnost Pilates metode: oživljavanje duha, što je presudno za dobro zdravlje te zdrav duh i tijelo.

„U idealnom slučaju, naši mišići trebaju slušati našu volju. Logično je da našom voljom ne bi smjeli upravljati refleksi naših mišića.“ Joseph Pilates vjerovao je u moć uma da nadzire tijelo. Svoju je teoriju dokazao puno puta tijekom dugogodišnjeg istraživanja i vježbanja, a njegovi učenici prenose njegovo naslijeđe.

Ljepota Pilates vježbi jest da, kada počnete razumijevati bit njihove filozofije, pokrete možete prenijeti u bilo koju situaciju. Svaka je vježba sama po sebi važan pokret i može se koristiti kao način istezanja i pravilnog kretanja kroz dan. Ona nije ograničeni propisani način vježbanja. Mnogi koriste te vježbe da poboljšaju druge aktivnosti. Sportaši, na primjer, koriste pokrete i filozofiju Pilatesa u sportskim aktivnostima. No, bez obzira na to jeste li sportaš ili se volite izležavati, jeste li mladi i gipki ili stari i neelastični, Pilates metoda  može promijeniti način na koji se odnosite prema vlastitom tijelu i način na koji ga nosite kroz život.

Moć kojom svi možemo preuzeti nadzor nad našim blagostanjem je zapanjujuća. Ona počinje tako što postajemo svjesni svog tijela kao dijela svog stvaralačkog uma. Svi smo rođeni s tom moći. Umjesto da predate svoju moć drugima, naučit će te ju koristiti i ukrotiti. Vježbanje Pilates metode naučiti će vas da stvaralački stopite moć svog uma s pokretom tijela na način koji je i učinkovit i izrazito ugodan. Važno je da razumijete koju vi ulogu imate u svemu tome. Radi se uglavnom o Vama. Onoliko koliko uložite, toliko će te i primiti kao nagradu, ni više niti manje.