Joseph Pilates je preporučio da se na prostirci vježba četiri puta na tjedan po petnaest do trideset min. Ove brojke će se mijenjati ovisno o razini vježbanja. Ako uzmemo u obzir današnji stil života, dolazimo do brojke od min. dva treninga po sat vremena na tjedan.

Izuzetno je bitno da vježbate, manje je važno kada to činite.

Neki ljudi vole početi dan vježbanjem kako bi se razbudili, a neki koriste vježbe kako bi na kraju dana otpustili stres. Neki vole vježbati prije ručka, dok će drugi vježbati malo-pomalo tijekom dana. Bitno je da svaki dan izvodite barem neke pokrete. Pokušajte uklopiti načela metode i treninge u svoj dnevni raspored i vidjet će te da će vam se snaga, svjesnost i gipkost povećati brže nego što ste to očekivali i zamislili.

Ne  savjetuje se vježbati neposredno nakon jela, kada ste bolesni ili previše umorni. Budući da pokreti zahtijevaju potpunu koncetraciju, kako bi bili uistinu učinkoviti, glava vam treba biti bistra dok vježbate. Zapamtite da je jedan dobro izveden pokret djelotvorniji i manje destruktivan nego dvadeset nemarnih pokreta.

Sportska odjeća (tajice, majice bez rukava itd.) najpraktičnija je, a uz to ćete moći vidjeti svoje mišiće dok vježbate, ali prikladna je i bilo koja druga udobna odjeća. Sportske tenisice vam ne trebaju. Nemojte nositi hlače s rupicama jer one vam mogu nadražiti leđa dok vježbate na prostirci.

Ljudska kralježnica je složeni lanac koji se sastoji od ligamenata, kostiju, mišića i inter-vertebralnih diskova, te se od nje zahtijeva da bude stabilna i fleksibilna. Dok su prirodne krivulje kralježnice (vratna i lumbalna) međuovisne, svako odstupanje jedne krivulje može utjecati na drugu. U pilatesu je cilj kroz većinu vježbi stabilizacije održavati prirodne krivulje kralježnice i dovesti svaki zglob u neutralnu poziciju do optimalne usklađenosti. U ovom neutralnom položaju mogu se aktivirati duboki  posturalni mišići kralježnice (Multifidus i Transversus Abdominus) jačajući na taj način svaki spoj između kralježaka i tako smanjiti naprezanje inter-vertebralnih diskova i tkiva. Neutralna kralježnica je poluležeći položaj koji uključuje usklađivanje glave, ramena, prsnog koša, kralježnice i zdjelice, da bi svi dijelovi tijela bili na svom idealnom mjestu. Glava treba biti centrirana u pravilnom položaju koji spriječava dizanje brade i ispružanje vrata. Glavu i vrat treba lagano izduživati od ramena. Ramena su opuštena sa laganim povlačenjem prema dole kako bi se stabilizirale lopatice i opustio vrat.